ΟΑΕΔ – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει παροχές και επιδόματα ανεργίας εν μέσω κρίσης

Άνεργοι με εισοδηματικά κριτήρια και πριμ στους συμβούλους εργασίας

Μείωση επιδομάτων και ανέργων… με το στανιό, προκειμένου αφενός να μειωθούν όσο γίνεται οι χαώδεις διαφορές στην καταγραφή τους μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ (φτάνουν τους 600.000), αφετέρου να ισοσκελιστούν οι δραματικές απώλειες στα ελλείμματα που παρουσιάζει ο Οργανισμός λόγω της συρρίκνωσης των εσόδων του κατά 56% (ή κατά περίπου 1,2 δισ. το 2021) εξαιτίας της δραματικής περικοπής συνολικά κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κρίνουν στο εξής την παραμονή του ανέργου ή τη διαγραφή του από τη λίστα εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, με το επιχείρημα να περιοριστεί το φαινόμενο των «ανέργων βορείων προαστίων»!

Με άλλα λόγια, όπως γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος για την Αυγή, αλλάζει άρδην ο Οργανισμός, που μετατρέπεται σε Υπηρεσία Απασχόλησης, τόσο στο επίπεδο της διατήρησης λίστας ανέργων όσο και στο επίπεδο των υπηρεσιών, με ενεργό όμως ρόλο του συμβούλου εργασίας, ο οποίος θα πριμοδοτείται(!) για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που βρίσκει σε ανέργους…

Κόβονται οι μακροχρόνια άνεργοι

Πρώτος στόχος του νομοσχεδίου είναι η περικοπή μακροχρόνια ανέργων από τις λίστες του ΟΑΕΔ (θα διαγράφονται όσοι αρνηθούν εργασία ή κατάρτιση) και δεύτερος η μείωση (με την εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων) των επιδομάτων που χορηγεί ο Οργανισμός με κάθε τρόπο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, 40.000 άνεργοι με πάνω από 1 χρόνο εγγραφής δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Από αυτούς, όπως είπε, περίπου 15.000 άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 5 χρόνια, ενώ άτομα μέχρι και 20 χρόνια εγγεγραμμένοι, με εισόδημα πολλών χιλιάδων ευρώ, διαμένουν σε ακριβές περιοχές. Με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ 13.000 άνεργοι.

“Υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι κάποιοι εργάζονται ‘μαύρα’, ενώ έχουν τα προνόμια του ΟΑΕΔ” (μοριοδότηση για πρόσληψη στο Δημόσιο, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού), δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι “ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 13%, οι επιχειρήσεις λένε πως δεν βρίσκουν προσωπικό”, επικαλούμενος έρευνες της Μanpower και του ΣΕΒ.

Διαγραφή

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα συνεχίσει να χορηγείται το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Ωστόσο ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση που αρνείται τρεις φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας. Επίσης θα διαγράφεται από τα μητρώα για 6 μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Επίδομα με εισόδημα έως 20.000 ευρώ

Όσον αφορά τα νέα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, προβλέπεται:

* Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για διατήρηση βοηθημάτων και παροχών. Αυτά θα είναι εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης (βάσει υπουργικής απόφασης του 2021). Για τον έγγαμο είναι 20.000 ευρώ. Για να έχει κανείς μια σειρά ωφελημάτων από τη ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, θα πρέπει να έχει κάτω από 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Όποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ, δεν θα έχει αυτά τα ωφελήματα.

* Θα χορηγείται όπως και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενων. Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν επηρεάζουν: το κοινωνικό οικογενειακό τιμολόγιο, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Στο νομοσχέδιο ορίζεται πως οι πόροι που εξοικονομηθούν θα πάνε σε άλλες δράσεις των άλλων αναζητούντων εργασία.

Ξενογιαννακοπούλου: Εκτός ορίων η αντικοινωνική πολιτική Χατζηδάκη

Δεν υπάρχει όριο στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Εν μέσω της βαθιάς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης, αντί να λάβει μέτρα στήριξης των ανέργων, ανακοίνωσε σήμερα το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και τις παροχές του ΟΑΕΔ”, σημειώνει, σε δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Οι διαφορές στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΟΑΕΔ είναι το πρόσχημα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να μην διαψευστεί το κυβερνητικό αφήγημα για τη μείωση της ανεργίας, αφετέρου να κρύψει τη μεγάλη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών και την άρνηση της κυβέρνησης να τον στηρίξει οικονομικά, εις βάρος των ανέργων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού, σημειώνει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας:

“Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι ο απώτερος σκοπός της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη λογική Πισσαρίδη ότι ‘οι άνεργοι ευθύνονται για τη ανεργία τους’, είναι η απαξίωση του ΟΑΕΔ, η περικοπή των προγραμμάτων και επιδομάτων του και ο προσανατολισμός του πακτωλού των πόρων της κατάρτισης του ταμείου ανάκαμψης, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, στα ιδιωτικά συμφέροντα! Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την ‘αναδιοργάνωση’ του ΟΑΕΔ και της πολιτικής κατάρτισης για να συμπληρώσει τη νομοθετική αντεργατική και αντικοινωνική νομοθετική αντιμεταρρύθμιση του!

Την απάντηση θα την λάβει από τον κόσμο της εργασίας, που ζει στην επισφάλεια, τους χιλιάδες ανέργους που είναι αόρατοι γι’ αυτήν την κυβέρνηση”, καταλήγει, στη δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί